Štapići od tikvica sa umakom od šargarepe

Ovo je jedna od varijanti jednostavnog i laganog predjela ili zdravih grickalica. Štapići od tikvica podsećaju na pomfrit, ali se spremaju u rerni bez ulja, sa aromatičnim začinskim biljem.

Za pripremu štapića možete koristiti obične tikvice, cukini (sa tamno-zelenom korom), ali na sličan način možete ispeći i krompir. Gotovi štapići su ukusni kako topli, tako i hladni. Umak od šargarepe možete koristiti i kao namaz za hleb ili sos za pastu (naravno, zdravu!)

Za štapiće:

  • 2-3 tikvice
  • morska ili himalajska so
  • vaše omiljeno začinsko bilje (kim, ruzmarin, bosiljak, majčina dušica, timijan, biber itd.)

Za umak od šargarepe:

  • 3 srednje       šargarepe
  • 1 slatka paprika (žuta, crvena ili narandžasta)
  • 1 paradajz
  • ½ kašičice kurkume
  • ½ kašičice mlevenog semena korijandera
  • 1 kašičica mlevenog ili sveže narendanog đumbira
  • morska ili himalajska so
  • ulje, gi (prečišćeni puter) ili kokosovo ulje

Zagrejte rernu do 120-140°C. Naseckajte tikvice na štapiće debljine oko 1 cm. U činiji pomešajte so i začinsko bilje. Rasporedite štapiće na plehu, pospite začinima i dobro promešajte sve rukama. Pecite u rerni oko 20-30 minuta (štapići treba da ostanu tvrdi).

Zagrejte u šerpici ulje, dodajte kurkumu, korijander i đumbir i dinstajte ih par minuta. Zatim dodajte naseckane na sitne komade šargarepu i papriku, malo vode i dinstajte u zatvorenoj šerpi na slaboj vatri oko 10 minuta. Dodajte naseckani paradajz, još malo vode (po potrebi), posoljite i dinstajte još 10-15 minuta, dok šargarepa ne omekša. Nakon toga izmešajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 5 =