Ovo je jedna od varijanti jednostavnog i laganog predjela ili zdravih grickalica. Štapići od tikvica podsećaju na pomfrit, ali se spremaju u rerni bez ulja, sa aromatičnim začinskim biljem.
Za pripremu štapića možete koristiti obične tikvice, cukini (sa tamno-zelenom korom), ali na sličan način možete ispeći i krompir. Gotovi štapići su ukusni kako topli, tako i hladni. Umak od šargarepe možete koristiti i kao namaz za hleb ili sos za pastu (naravno, zdravu!)
Za štapiće:
- 2-3 tikvice
- morska ili himalajska so
- vaše omiljeno začinsko bilje (kim, ruzmarin, bosiljak, majčina dušica, timijan, biber itd.)
Za umak od šargarepe:
- 3 srednje šargarepe
- 1 slatka paprika (žuta, crvena ili narandžasta)
- 1 paradajz
- ½ kašičice kurkume
- ½ kašičice mlevenog semena korijandera
- 1 kašičica mlevenog ili sveže narendanog đumbira
- morska ili himalajska so
- ulje, gi (prečišćeni puter) ili kokosovo ulje
Zagrejte rernu do 120-140°C. Naseckajte tikvice na štapiće debljine oko 1 cm. U činiji pomešajte so i začinsko bilje. Rasporedite štapiće na plehu, pospite začinima i dobro promešajte sve rukama. Pecite u rerni oko 20-30 minuta (štapići treba da ostanu tvrdi).
Zagrejte u šerpici ulje, dodajte kurkumu, korijander i đumbir i dinstajte ih par minuta. Zatim dodajte naseckane na sitne komade šargarepu i papriku, malo vode i dinstajte u zatvorenoj šerpi na slaboj vatri oko 10 minuta. Dodajte naseckani paradajz, još malo vode (po potrebi), posoljite i dinstajte još 10-15 minuta, dok šargarepa ne omekša. Nakon toga izmešajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.