Ako želite da spremite za vaše goste neko posebno jelo, toplo preporučujem ovaj indijski specijalitet –zapečeni u rerni ceo karfiol sa tandoori začinima i sosom (čatni) od nane. Dopasće se čak i onima koji vole meso.
Jedna od tajni ovog recepta je marinada na osnovi jogurta. Zahvaljujući jogurtu, začini se jednako rasporede, a sam karfiol dobija nežniji ukus i rumenu koricu. Obično se jogurt koristi za mariniranje mesa, ali dobar rezultat dobijemo i sa povrćem. Ako ne volite kozji ili ovčji jogurt, možete da probate jogurt od biljnog mleka ili bilo koji drugi.
Tandoori je tradicionalna indijska mešavina začina koja ima više varijanti u zavisnosti od regije i domaćinstva. Obično je prilično ljuta, ali pošto nisam veliki ljubitelj ljutog, napravila sam svoju, blažu varijantu. Reč „tandoori“ zapravo znači jelo koje se pravi na visokoj temperaturi u tandoori glinenoj peći. Jedno od najpopularnijih indijskih jela je piletina „Tandoori chicken“ koja se sprema u sličnoj marinadi kao i naš karfiol.
Čatni je vrsta umaka (sosa) koji se pravi od povrća, voća i začina, a služi se kao dodatak raznim jelima. Putujući po Indiji, probala sam više vrsti čatnija – od slatkastih do ljutih, od onih sa komadićima voća i povrća do skroz blendiranih kao ajvar ili pesto.
Čatni od nane koji prati karfiol u ovom receptu, služi kao osvežavajući prilog intenzivnom, pikantnom ukusu tandoori začina. Ovaj umak odlično ide i uz jela od pirinča, kinoe, pa čak i kao preliv za salatu.
Pečeni tandoori karfiol sa umakom od nane
- 1 velika ili dve manje glavice karfiola
Za tandoori mešavinu začina:
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica mlevene kurkume
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica (ili manje ako ne volite ljuto) ljute kajenske (ili čili) paprike
Za tandoori marinadu:
- 4 čena belog luka
- 1 kašika sitno narendanog svežeg đumbira
- 1 kašika tandoori mešavine začina
- Sok 1 limuna
- 1 kašičica soli
- ½ šolje (120 ml) kozjeg ili ovčjeg jogurta (ili kokosovog mleka)
Za čatni od nane:
- 2 čaše listova nane
- 1 čaša listova korijandera (ili peršuna)
- 1 glavica crnog luka
- Malo sveže ljute papričice (opciono)
- Sok 1/3 limuna
- ¼ čaše kozjeg ili ovčjeg jogurta (za vegane – jugurt od biljnog mleka ili kokosovo mleko)
- 1 kašika maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- 1 kašičica meda
Sitno naseckajte đumbir, zgnječite beli luk i spojite ih zajedno. Dodajte tandoori mešavinu začina, lemon, so i dobro sve promešajte. Spojite sa jogurtom.
Operite karfiol i očistite ga od listova. Stavite celu glavicu karfiola u veliku činiju i namažite je marinadom tako da dobro pokrije celu glavicu, čak i donji deo. Stavite foliju preko i ostavite u frižideru da se marinira najmanje jedan sat. Možete ostaviti karfiol i preko noći.
Zagrejte rernu do 200°C. Stavite karfiol na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 50-60 minuta (u zavisnosti od veličine glavice) dok karfiol ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Ukrasite začinskim biljem i kriškama limuna. Služite uz čatni od nane koji se pravi tako što spojite sve sastojke u blenderu ili promešate ih štapnim mikserom dok ne dobijete teksturu pesto sosa. Ukoliko ne pojedete ceo umak uz karfiol, možete da ga čuvate u frižideru do pet dana.
Recept je sa sajta My New Roots.