Aroma tarta sa šljivama i cimetom će vas najbolje ugrejati u hladnim zimskim danima. Ova pita osvojiće vas fantastičnim ukusom i definitivno će postati jedna od omiljenih poslastica na vašem stolu. Ima samo jednu manu – jako brzo se pojede.
S obzirom da već duže vreme ne jedem proizvode od belog brašna, onda retko pravim i klasične slatke pite. Pre neki dan sam našla u zamrzivaču kesu zamrznutih šljiva koje sam pripremila još letos i rešila da napravim nešto zdravo, a slatko. Uz malo mašte, ispao je fantastičan tart – otvorena pita koja ima samo donji deo testa na koji je poslagano voće. U osnovi testa je brašno od raži (a može da bude i od heljde ili spelte) i badema, koje je neuporedivo zdravije od belog.
Umesto jaja u testo sam stavila izuzetno zdrave čia semenke, koje spadaju u takozvanu superhranu i veoma su lake za varenje. Sadrže šest puta više kalcijuma nego punomasno mleko, tri puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli i ogromnu količinu omega-3 masnih kiselina. Malo ljudi zna da jaja imaju ovu „biljnu“ zamenu. Pomešane sa vodom, ove semenke stvaraju želatinastu masu i zato su idealne za dodavanje u testo, gde igraju povezujuću ulogu. Isto tako, pored čia semenki, možete zameniti jaja semenkama lana, koje imaju sličnu osobinu – odlično upijaju vodu. Ukoliko veganska varijanta nije obavezna za vas, semenke možete slobodno zameniti običnim jajama.
Sloj koji ide između šljiva i testa možete spremiti na osnovi badema ili oraha. Od začina uz badem najbolje ide vanila, a uz orah – aromatičan cimet. Možete da spremite sličnu pitu i sa jabukama ili kruškama umesto šljiva.
Tart sa šljivama
- 1 šolja ražanog (heljdinog ili speltinog) brašna
- 1 šolja mlevenog badema
- 1-2 kašike gi putera ili kokosovog ulja
- 2 kašike meda (malteksa, agavinog ili javorovog sirupa, nerafinisanog šećera ili drugog zdravijeg zaslađivača)
- 2 kašike semenki čia ili lana
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira (po želji)
- ½ kg šljiva (ili 4 jabuke)
- 4 kašike hladne vode
Za fil od oraha:
- 4 kašike usitnjenog oraha
- 4 kašike meda (malteksa, agavinog ili javorovog sirupa, nerafinisanog šećera ili drugog zdravijeg zaslađivača)
- 4 kašike gi putera ili kokosovog ulja
- 3 kašičice cimeta
- 1 kašika ruma ili konjaka
Potopite semenke čia ili lana u pijaćoj vodi na 10 minuta (6 kašika vode na 2 kašike semenki).
U blenderu ili mlinu za kafu sameljite badem i pomešajte ga sa ražanim ili drugim brašnom. Dodajte prstohvat soli, cimet, đumbir (po želji), ulje i med (ili drugi zaslađivač). Možete staviti i manje zaslađivača, a dodati prstohvat stevije u prahu. Pomešajte testo sa semenkama, dodajte hladnu vodu, dobro umesite, napravite kuglu od testa, zamotajte je u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Pomešajte sve sastojke za fil od oraha, a rum ili konjak dodajte na kraju.
Izvadite testo iz frižidera. Ispod i iznad njega stavite papir za pečenje da se ne bi lepilo. Razvucite testo oklagijom da bude debljine oko 5 mm.
Okruglu tepsiju prečnika 30 cm premažite uljem i pažljivo izručite testo. Višak krajeva isecite makazama. Probušite viljuškom testo na nekoliko mesta i stavite u rernu zagrejanu do 180°С na 10-15 minuta.
Dok je testo u rerni, spremite voće. Ako imate cele šljive (sa košticama), onda ih isecite na pola i izvadite koštice. Ako su šljive zamrznute, prethodno ih odmrznite. Ukoliko ste rešili da umesto šljiva koristite jabuke ili kruške, isecite ih na tanke kriške, debljine oko 5 mm.
Izvadite testo iz rerne i rasporedite po površini fil od oraha. Preko izručite šljive tako da pokriju celu površinu pite. Preko šljiva pospite malo meda ili drugog zaslađivača, preko dodajte malo cimeta i vratite u rernu da se peče još pola sata na istoj temperaturi. Vodite računa da ne zagore krajevi.