Ovo je jedna od varijanti klasične makrobiotičke veganske kajgane i odlično rešenje za zdravi i brzi doručak ili laganu proteinsku večeru.
Ako niste nikada probali tofu (sir od soje), imajte u vidu da sam po sebi tofu nema ukus, ali odlično upija ukuse drugih namirnica – začina, soseva, namaza i povrća. Pored toga, tofu će dodati vašim veganskim jelima proteinsku vrednost i dobro vas zasiti. Kada kupujete tofu, birajte proverene organske marke, jer je soja biljka u čijem uzgoju se najviše koristi GMO seme.
Možete da eksperimentišete sa sastojcima i da dodajete različite vrste povrća, začinskog bilja i pečuraka. Za ovu kajganu sam koristila sam ajvar sa maslinovim uljem koji pravi Bakina tajna – definitivno najukusniji i najzdraviji ajvar koji sam probala. U njegovom sastavu su samo paprike, ekstra devičansko maslinovo ulje, himalajska so i sirće.
Iznenadićete se koliko dobro se kombinuju ajvar i tofu i sigurna sam da ćete praviti ovu kajganu više puta.
Tofu kajgana sa ajvarom
(za 2 porcije)
- 1 manja glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- ½ srednje tikvice
- 1 zelena paprika
- Par šaka spanaća
- 200-250 g neutralnog tofua
- ½ kašičice kurkume (opciono)
- So i biber po ukusu
- Sveža mirođija
- Maslinovo ulje
- 2 kašike ajvara
Propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane proziran. Dodajte zgnječen beli luk, naseckane tikvice i papriku, pojačajte malo vatru i poklopite. Povremeno mešajte.
Kada povrće omekša (5-7 minuta), dodajte začine, opran spanać, izmrvljen tofu (ja ga mrvim prstima) i pržite još par minuta, dobro mešajući dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju dodajte par kašika ajvara i opet promešajte.
Poslužite uz svežu salatu, proju ili tostiran crni hleb.