Tofu kajgana sa ajvarom

Ovo je jedna od varijanti klasične makrobiotičke veganske kajgane i odlično rešenje za zdravi i brzi doručak ili laganu proteinsku večeru.

Ako niste nikada probali tofu (sir od soje), imajte u vidu da sam po sebi tofu nema ukus, ali odlično upija ukuse drugih namirnica – začina, soseva, namaza i povrća. Pored toga, tofu će dodati vašim veganskim jelima proteinsku vrednost i dobro vas zasiti. Kada kupujete tofu, birajte proverene organske marke, jer je soja biljka u čijem uzgoju se najviše koristi GMO seme.

Možete da eksperimentišete sa sastojcima i da dodajete različite vrste povrća, začinskog bilja i pečuraka. Za ovu kajganu sam koristila sam ajvar sa maslinovim uljem koji pravi Bakina tajna – definitivno najukusniji i najzdraviji ajvar koji sam probala. U njegovom sastavu su samo paprike, ekstra devičansko maslinovo ulje, himalajska so i sirće.

Iznenadićete se  koliko dobro se kombinuju ajvar i tofu i sigurna sam da ćete praviti ovu kajganu više puta.

Tofu kajgana sa ajvarom

(za 2 porcije)

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • ½ srednje tikvice
  • 1 zelena paprika
  • Par šaka spanaća
  • 200-250 g neutralnog tofua
  • ½ kašičice kurkume (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • Sveža mirođija
  • Maslinovo ulje
  • 2 kašike ajvara

Propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane proziran. Dodajte zgnječen beli luk, naseckane tikvice i papriku, pojačajte malo vatru i poklopite. Povremeno mešajte.

Kada povrće omekša (5-7 minuta), dodajte začine, opran spanać,  izmrvljen tofu (ja ga mrvim prstima) i pržite još par minuta, dobro mešajući dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju dodajte par kašika ajvara i opet promešajte.

Poslužite uz svežu salatu, proju ili tostiran crni hleb.

 

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 5 =