Tofu u kremastom sosu od indijskog oraha

Ovo je moja varijanta poznatog indijskog jela koje se zove šahi panir (shahi paneer), odnosno beli sir panir u začinjenom kremastom sosu od indijskog oraha i paradajza.

Šahi panir je “kraljevsko” jelo sa severa Indije. Panir je vrsta kravljeg sira koji ima neutralan ukus i nije slan. Po teksturi kod nas mu je najsličniji sojin sir – tofu, što je još bolja opcija jer onda odgovara i veganima.

U pripremi ovakvih indijskih jela najbitnije je napraviti dobar sos i naći kombinaciju začina koja će vam najviše odgovarati. Ukoliko ne možete u prodavnicama naći mešavinu začina garam masala (mada je sada ima skoro u svakoj zdravoj hrani), možete je napraviti sami:

Garam masala:

• 1 kašičica kima
• 0,5 kašičice semenki kardamona
• 3 cm štapića cimeta
• 1 kašičica semenki kumina
• 6 klinčića karanfilića
• 12 zrna crnog bibera
• 0,5 kašičice narendanog muskatnog oraščića

Kratko propržite sve začine, stalno mešajući, pa ih sameljite u avanu ili mlinu za kafu. Garam masala je gotova! Na hindiju reč „garam“ znači „vruče“, a „masala“ – „mešavina“. Vruće ovde označava intenzitet arome ovog začina, a ne njegovu ljutinu.

Tofu u kremastom sosu od indijskog oraha

Sastojci (za 4 porcije)

  • 400 g neutralnog tofua
  • 200 g neutralne pavlake (za vegansku verziju – od biljnog mleka)
  • 2 paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika narendanog đumbira
  • 50-100g indijskog oraha
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica mešavine začina garam masala
  • ½ kašičice ćili paprike u prahu (ako želite ljuto)
  • 4 kom. kardamona (opciono)
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • 1,5 kašičica korijandera u prahu
  • So i biber po ukusu

Potopiti indijski orah najmanje na 15 minuta.

Naseckati luk, izdinstati ga u dubokom tiganju dok ne postane providan.  Dodati narendani đumbir i usitnjen beli luk. Mešati par minuta.

Izblendirati paradajz štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati u blender crni luk iz tiganja i izmiksati sve zajedno još jednom. Vratiti smesu nazad u tiganj i dinstati još 5 minuta.

Dodati sve začine (semenke kardamona prethodno usitniti).

Za to vreme odvojeno samleti indijski orah sa malo vode, dodati u tiganj. Dobro izmešati i dinstati još par minuta. Zatim dodati pavlaku, so i dinstati još 5 minuta.

Tofu sir naseckajte na kocke i dodajte u sos. Promešajte sir i ostavite još nekoliko minuta kako bi upio sve arome.

Služite ovo jelo uz pirinač ili lepinje.

Potopiti indijski orah najmanje na 15 minuta.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 10 =