Ovo je moja varijanta poznatog indijskog jela koje se zove šahi panir (shahi paneer), odnosno beli sir panir u začinjenom kremastom sosu od indijskog oraha i paradajza.
Šahi panir je “kraljevsko” jelo sa severa Indije. Panir je vrsta kravljeg sira koji ima neutralan ukus i nije slan. Po teksturi kod nas mu je najsličniji sojin sir – tofu, što je još bolja opcija jer onda odgovara i veganima.
U pripremi ovakvih indijskih jela najbitnije je napraviti dobar sos i naći kombinaciju začina koja će vam najviše odgovarati. Ukoliko ne možete u prodavnicama naći mešavinu začina garam masala (mada je sada ima skoro u svakoj zdravoj hrani), možete je napraviti sami:
Garam masala:
• 1 kašičica kima
• 0,5 kašičice semenki kardamona
• 3 cm štapića cimeta
• 1 kašičica semenki kumina
• 6 klinčića karanfilića
• 12 zrna crnog bibera
• 0,5 kašičice narendanog muskatnog oraščića
Kratko propržite sve začine, stalno mešajući, pa ih sameljite u avanu ili mlinu za kafu. Garam masala je gotova! Na hindiju reč „garam“ znači „vruče“, a „masala“ – „mešavina“. Vruće ovde označava intenzitet arome ovog začina, a ne njegovu ljutinu.
Tofu u kremastom sosu od indijskog oraha
Sastojci (za 4 porcije)
- 400 g neutralnog tofua
- 200 g neutralne pavlake (za vegansku verziju – od biljnog mleka)
- 2 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika narendanog đumbira
- 50-100g indijskog oraha
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašičica mešavine začina garam masala
- ½ kašičice ćili paprike u prahu (ako želite ljuto)
- 4 kom. kardamona (opciono)
- ½ kašičice kumina u prahu
- 1,5 kašičica korijandera u prahu
- So i biber po ukusu
Potopiti indijski orah najmanje na 15 minuta.
Naseckati luk, izdinstati ga u dubokom tiganju dok ne postane providan. Dodati narendani đumbir i usitnjen beli luk. Mešati par minuta.
Izblendirati paradajz štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati u blender crni luk iz tiganja i izmiksati sve zajedno još jednom. Vratiti smesu nazad u tiganj i dinstati još 5 minuta.
Dodati sve začine (semenke kardamona prethodno usitniti).
Za to vreme odvojeno samleti indijski orah sa malo vode, dodati u tiganj. Dobro izmešati i dinstati još par minuta. Zatim dodati pavlaku, so i dinstati još 5 minuta.
Tofu sir naseckajte na kocke i dodajte u sos. Promešajte sir i ostavite još nekoliko minuta kako bi upio sve arome.
Služite ovo jelo uz pirinač ili lepinje.
Potopiti indijski orah najmanje na 15 minuta.