Voda: kako, kada i koliko?

Čista pijaća voda ne samo utoljava žeđ, već ima brojne benefite za zdravlje. Poboljšava varenje, čisti organizam od toksina, smanjuje rizik od raka bešike i produžava zdravlje naše kože. Koliko vode treba da pijemo svaki dan?

Da li svi treba da piju 2 litre vode i kako naterati sebe popiti toliko ove tečnosti bez ukusa i mirisa? Da vidimo šta kažu stručnjaci.

Alehandro Junger, poznati kardiolog, stručnjak za detoks i osnivač Clean programa kaže:

Često mešamo osećaj gladi i žeđi. Signal dehidracije organizma greškom doživljavamo kao  glad. Kada ste gladni, prvo popijte vodu i uverite se da je organizam zadovoljio tu potrebu.

Junger smatra da treba da pijemo vodu pre svakog osnovnog obroka (doručak, ručak i večera), po mogućnosti 30 minuta pre obroka. Tada tečnost stiže do želuca i priprema ga za usvajanje ostale hrane.

Tokom detoks-programa on savetuje da se pije 12 čaša vode dnevno.

  • “Što više vode pijete, više energije imate, a mentalno ste bolje fokusirani. Voda smanjuje rizik nekontrolisanog konzumiranja hrane i pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Probajte da pijete 12 čaša vode tokom 7 dana i vi ćete osetiti kako čak toliko mala promena može da poboljša vaše zdravstveno stanje” – kaže on.

Sa Jungerom se slaže i specijalista za detoks Natalia Rouz, koja tvrdi da je prva stvar koju ujutru treba da unesemo u naš organizam je čista voda, a tokom detoks programa neophodno je da ujutru popijemo 1l vode.  Doručak treba da imamo tek tada kada osetimo glad, a ne zatošto je već 8, 9 ili10 sati ujutru.

Kimberli Snajder, nutricionista i health coach, kaže da nije obavezno svaki dan da popijemo baš 8 čaša vode.

Ako se generalno zdravo hranite, redovno pijete zelene smutije i ceđene sokove i upotrebljavate mnogo svežeg voća i povrća, vaša hrana već sadrži dovoljno tečnosti. Sa druge strane, nemojte da čekate dok osetite žeđ – to znači da je vaš organizam već dehidriran.

Ona isto kaže da treba da pijemo vodu između obroka, a količina vode zavisi od klime u kojoj živite, nivoa vaše fizičke aktivnosti i vaše ishrane.

Doktor i nutricionista Majkl Greger, na osnovu brojnih istraživanja, zaključuje da se optimalan dnevni unos  vode treba da iznosi 4-7 čaša za žene i 6-11 čaša vode za muškarce. Pogledajte analizu istraživanja u ovom videu:

Većina nutricionista se slažu oko sledećih pravila:

  • Svako jutro popijte 1-2 čaše mlake vode sa dodatkom soka limuna. Zašto? Mlaka voda pokreće vaš metabolizam i priprema organizam za varenje hrane tokom dana, dok limun ima alkalno dejstvo na organizam. Pored toga, voda sa limunom doprinose mršavljenju, izbacuje toksine i čisti krv.
  • Pijte jednu čašu vode pre doručka, ručka i večere.
  • Nemojte da pijete vodu tokom obroka ili odmah posle obroka (ni čaj!). Voda razblažuje želudačnu kiselinu i povečava vreme varenja.
  • Ako ste ogladneli (pogotovu sat vremena posle obroka), prvo popijte vodu.
  • Pijte vodu pre fizičke aktivnosti, malim gutljajima u toku iste i posle.
  • Povečavajte količinu vode ako ste se prehladili ili razboleli.
  • Pijte vodu ako vam se spava ili osećate umor. Voda doprinosi osećaju svežine.
  • Uvek držite veliku čašu ili flašu vode na radnom stolu.
  • Voda je ukusnija ako dodate sok limuna, komadiće krastavca ili listove sveže nane ili bosiljka. Leti u vodu možete dodati sveže jagode ili neke druge bobice.

Mnogim ljudima je teško da piju nekoliko litara vode dnevno, pogotovo ako nisu pre toga imali naviku da uopšte piju vodu. Ali ipak pokušajte. Najbitnije je da se setite da treba da popijete vodu. Dok sam radila u kancelariji, uvek sam imala na stolu flašicu vode. Ova navika mi je ostala i sada, kada radim od kuće.

Možete za početak da navijete alarm na telefonu da vas 2-3 puta dnevno podseća na vodu. Ili zalepite papirić-podsetnik na monitor ili frižider. Nemojte da se opterećujete brojkama. Neka za početak to bude litar vode ili litar i po. Bitno je krenuti, makar i malim koracima.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =